Matavfallssortering

2020-01-11

Matavfallssortering för lägre kostnad och bättre miljö

Som vi tidigare informerat inför vi utsortering av matavfall fr.o.m. 1 februari. Detta gör vi för att kunna

 • sänka kostnaderna för sophämtning – matavfallshämtning är betydligt billigare än hämtning av övriga hushållssopor. I genomsnitt består en påse hushållssopor av 40 procent matavfall. Om du sorterar ut matavfallet kommer mängden övrigt hushållsavfall att minska. Ju bättre du är på att sortera ut matavfallet, desto lägre blir därför den totala kostnaden för sophämtning.
 • bidra till en bättre miljö – matavfallet omvandlas till biogas som används som bränsle för bussar och bilar och till biogödsel som sprids som växtnäring i jordbruket. Detta leder till mindre fossila bränslen och konstgödsel – alltså renare luft och mark.

Hur går det till?

Varje hushåll i fastigheten får en luftande påshållare och papperspåsar för matavfallet. Se bild ovan. Påsarna lägger du sedan i de bruna soptunnorna för matavfall. Dessa tunnor finns i båda soprummen fr.o.m. 1 februari. Se bild nedan.

Exempel på matavfall

 • Skal och rester av grönsaker och frukt
 • Rester av kött, fisk, skaldjur och äggskal
 • Pasta, ris och bröd
 • Matfett, mindre mängder
 • Teblad, kaffesump
 • Kaffefilter, tepåsar och mindre mängder ofärgat hushållspapper

Detta kan du inte lägga i matavfallspåsen

Eftersom det utsorterade matavfallet rötas för att bli biogas och biogödsel kan du inte lägga t.ex. jord i matavfallspåsen då jorden försämrar rötningsprocessen. Här är några exempel på saker som du ska lägga i din vanliga soppåse, dvs. inte i matavfallspåsen.

 • Blöjor, bindor, tvättlappar, bomullstussar och andra hygienprodukter
 • Damm, dammsugarpåsar, kuvert, post-it-lappat
 • Glasspinnar, ätpinnar
 • Jord, krukväxter, trädgårdsavfall
 • Kattsand
 • Snus, cigaretter, aska
 • Stearinljus
 • Vinkorkar, kapsyler

Mat-/frityrolja och annat miljöfarligt avfall lämnar du på miljöstationen

Större mängder mat- och frityrolja kan du inte hälla i matavfallspåsen men inte heller i avloppet eftersom det kan orsaka igensatta ledningar (tänk på fettbollen i London!). Det bästa är att hälla oljan i en flaska och en lämna på en miljöstation. Där lämnar du precis som tidigare även annat miljöfarligt avfall som glödlampor, kemikalier, målarfärg, smink, spray-/gasflaskor m.m. Närmaste miljöstation är Preem på Norr Mälarstrand 31  

Tips vid sortering av matavfall

Genom att lära dig några enkla trix så blir det ännu enklare att hantera matavfallet i köket.

 • Använd den luftande hållaren för matavfallspåsen. Den är konstruerad för att hålla påsen torr. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder.
 • Vik ner kanten på matavfallspåsen så blir öppningen stabilare.
 • Låt matavfallet rinna av. Använd gärna en vaskskrapa för att få upp det från vasken.
 • Torrskala potatis och rotfrukter direkt i matavfallspåsen så blir påsen inte så blöt.
 • Lägg i använt hushållspapper i matavfallspåsen så suger det upp lite av fukten i påsen och minskar lukt och gör påsen torrare.
 • Skaldjursrester lägger du i dubbla påsar om du vill minska lukten. Eller så lägger du dem i en ren matavfallspåse och fryser den fram till hämtdagen.
 • Fett kan göra att påsen ser genomskinlig ut och man tror att den ska gå sönder. Men påsen är tåligare än man kan tro. Känner du dig osäker lägger du påsen i en annan matavfallspåse när du ska bära ut den. Det är viktigt att du inte använder en plastpåse då den inte kan rötas. Matavfallet blir biogas och biogödsel på till exempel ekologiska jordbruk och plast kan då hamna i jorden.
 • Häll aldrig fett direkt i vasken. Torka ur stekpannan med hushållspapper och lägg i matavfallspåsen.  

Entreprenören gör kvalitetskontroller vid hämtning. Är matavfallet dåligt sorterat tömmer de inte tunnorna. Vid upprepade problem kan Stockholm Vatten och Avfall avsluta hämtningen. Men OBS! fr.o.m. 2023 blir det obligatoriskt att sortera ut matavfall. De som inte sorterar får betala straffavgift, så lika bra att vi gör rätt från början! Eller hur?

Kolla denna sorteringsguide om du är osäker. Den ger svar på de flesta frågor.https://www.stockholmvattenochavfall.se/avfall-och-atervinning/sortera-dina-sopor/sorteringsguiden?wastesearch=sorteringsguide/#!/sorteringsguiden

Informationsmöten för ALLA BOENDE

För att utsorteringen av matavfall ska fungera så bra som möjligt och ge oss lägre kostnader för sophämtning är det viktigt att alla gör rätt. Vi ska därför ha ett antal möten för att informera om hur det går till och ge möjlighet att ställa frågor samtidigt som vi delar ut hållare och papperspåsar. Det är viktigt att alla som bor i huset tar del av informationen och du som är bostadsrättsinnehavare eller förstahandshyresgäst ansvarar för att alla som bor i din lägenhet (övriga familjemedlemmar, inneboende, andrahandshyresgäster m.fl.) tar del av informationen och sorterar ut matavfallet på rätt sätt.

Vi har möten i soprummet på Polhemsgatan följande tider:

30 januari kl. 16.00, kl. 17.00, kl. 18.00, kl. 19.00 och kl. 20.00 samt

31 januari kl. 8.00, kl. 9.00, kl. 10.00, kl. 11.00 och kl. 12.00.

Fler möten kan ordnas om det behövs. Du har fått en länk till ett formulär där du anmäler dig till den tid som passar dig och fyller i namn och lägenhetsnummer. Vi kan vara max. 12 personer på varje möte. Först till kvarn gäller.

Vi prickar av vilka som deltar på mötena och knackar sedan dörr för att säkerställa att alla hushåll har fått information, hållare och påsar.

Vi hoppas att detta ska fungera bra och att vi med gemensamma krafter ska kunna sänka vår kostnad för sophämtning samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö. Läs gärna mer på Stockholm Vatten och Avfalls hemsida www.SVOA.se och www.sopor.nu Hör gärna av dig till styrelsen på info@brfmorelltradet9.se om du har några frågor.